Ülkemizde doğal alanları koruma ve geliştirme amacıyla çeşitli projeler devreye girmektedir. Bu projeler arasında özel ağaçlandırma yönetmeliği bulunmaktadır. Özel ağaçlandırma işlemlerinin yapılmasının en büyük nedenlerin başında boş orman topraklarıdır. Bu orman topraklarının değerlendirilmesi ve bol yağış alan yerlerin özel olarak ağaçlandırılması gerekmektedir. Bu sayede gereken yerlerde erozyon kontrollerinin yapılması sağlanmış olacaktır. Özellikle ülkemiz sınırlarının içerisinde oluşacak olan erozyon problemlerine karşın özel ağaçlandırma projeleri oldukça olumlu olacaktır. Ülkemizde özellikle insanlar tarafından ağaçlı alanlar ve ormanlık alanlara yoğun talep vardır. Ülkemizin her tarafında ormanlık alanlar ve ağaçlık alanlar yer almaktadır. Buna rağmen ülkemizde boş kalan araziler ve ormanlık alanlar bulunur. Bu ormanlık alanlar değerlendirilerek bazı kuruluşlar özel ağaçlandırma çalışması yapabilmektedir. Bununla alakalı gerekli izinler alındıktan sonra özel ağaçlandırma işlemleri hızla yürütülür. Bunun için Türk vatandaşlarının çalışma yapması gerekmektedir. Boş orman topraklarını ve hazine arazilerinde özel ağaçlandırma çalışması yapabilmek mümkündür.
ÖZEL AĞAÇLANDIRMA YAPILAN ALANLAR
Özel ağaçlandırma yapabilmek için boş toprak alanları veya orman toprağı sahalarında özel ağaçlandırma işlemleri gerçekleşebilir. Devletin elinin altında olan yerlerde ağaçlandırma işlemleri yapılabilir. Özel ağaçlandırma çalışmasını yapabilecek tüzel kişiler şu şekildedir;
- Kamu, kurum ve kuruluşlar
- Belediyeler
- Tarımsal kalkınma Kooperatifler
- Vakıflar
- Dernekler
- Şirket ve Firmalar
Tüm bu belirtilen tüzel kişiler tarafından özel ağaçlandırma işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Ağaçlandırma yapabilecek kişiler bunlardır fakat yapamayacak durumda olanlar da vardır. Örnek olarak yabancı uyruklu olan kişiler özel ağaçlandırma çalışması yapamaz. Ağaçlandırma çalışması yapılamayacağı gibi aynı zamanda erozyon kontrolleri de yapılamaz. Devlet, özellikle yabancı uyruklu kişilerin özel ağaçlandırma çalışması yapmasına izin vermemektedir. Yukarıda belirtilen dernek ve kuruluşlar tarafından ağaçlandırma çalışması yapılabilir. Devlet ormanı olarak kabul edilen yerlerde gerekli başvuruların yapıldıktan sonra arazi tahsil edilerek özel ağaçlandırma çalışması yapmak mümkündür. Orman alanlarında özel ağaçlandırma yapmak isteyen şirketler en az 5 dekar alan büyüklüğündeki alanda işlem yapması gerekir. Arazi ölçüsü bu konuda temel kıstaslar içerisinde yer almaktadır.
ÖZEL AĞAÇLANDIRMANIN YAPILAMAYACAĞI ALANLAR
Özel ağaçlandırma işlemleri verimli olan devlet ormanlarında yapılamamaktadır. Özel ağaçlandırma genellikle boş araziler üzerine yapılır. Boş kalan araziler için gerekli prosedürleri yerine getirerek ağaçlandırma çalışmaları yapılabilmektedir. Arazileri ağaçlandırıp erozyon kontrolü yapmak mümkündür. Özel ağaçlandırma için uygun olan yerler internet üzerinden düzenli olarak yayınlanır. Ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağı yerler daha kolay bir şekilde bulunmuş olunur. Hangi bölgelerin ağaçlandırmaya ihtiyacı olduğu bu sayede kısa bir şekilde bulunmuş olunur. Ormanlık alanların içerisine özel ağaçlandırma yapılabilir fakat bu konuyla alakalı en yakın orman idaresine başvuru yapmak gerekmektedir. Orman idaresine gerekli başvurular sunulduktan sonra başvuru bedeli ve bununla ilgili tarihler ilgili kişilere iletilmektedir. Bunun sonucunda belirlenen alanda özel ağaçlandırma çalışması yapılabilmektedir.